Úvod »RACIO-BIO - DIA produkty» Ryžový olej - na cholesterol
Ryžový olej sa vyrába z ryžových otrúb a klíčkov.Štúdie a výskum preukázali, že ryžový olej má značný hypocholesterolický účinok v porovnaní s ostatnými potravinovými olejmi (pomáha výrazne znižovať hladinu cholesterolu v krvi). Tento účinok je prisudzovaný zložkám ako je vitamín E (tokotrienoly a tokoferoly) a oryzanoly. Tieto zložky sa získavajú z ryžových otrúb. Potravinové oleje bohaté na polynenasýtené mastné kyseliny sú známe pre svoju schopnosť znižovať celkový krvný cholesterol a zároveň znižujú výhodný cholesterol HDL, zatiaľ čo ryžový olej ako bolo zistené zvyšuje HDL cholesterol a zároveň znižuje LDL (špatný) cholesterol v ľudskom tele. Má vysoký bod prepálenia (až 215°C) a nízkou priľnavosťou k pripravovaným pokrmom je ryžový olej najčistejším smažiacim olejom pre prípravu smažených pokrmov jemnej chuti. Zložky Vitamínu E izolované z ryžového oleja poskytujú oxidačnú stabilitu oleja a tieto prírodné antioxidanty pomáhajú kontrolovať tvorbu voľných radikálov v ľudskom tele a bráni vzniku rôznych koronárnych chorôb. Ryžový olej taktiež obsahuje skvalen, ktorý sa stará o Vašu pokožku a spomaľuje tvorbu vrások. POUŽITIE V KUCHYNI: obľúbený kulinársky výrobok,má delikátnu chuť,na dlhé varenie ,použitie ryžového oleja je výhodné z ekonomického hľadiska, pretože v procese varenia je spotreba o 20% nižšia v porovnaní so spotrebou iných rastlinných olejov POUŽITIE V KOZMETIKE: má vplyv na rast vlasov,využíva sa v starostlivosti o mihalnice a obočie,zábaly s ryžovým olejom na zlepšenie stavu tenkých a poškodených vlasov.